Ribolov u par rijeći

Ribolov je zanimacija, hobi, rekreacija i sport. To je daleko više od igre. Ribolov je briga o prirodi, o vodi, o ribama. Zahvaljujući ribolovu čovjek upoznaje njihove tajne, sve je to zajedno mnogo više od samog ulova ribe.
Kod ribolova je zanimljivo da u sebi objedinjuje brojne discipline i tehnike. Zato si svatko može svoje aktivnosti na vodi prilagoditi svojim fizičkim mogućnostima i svojim željama. Ribolovom se mogu baviti ljudi cijelog svog života, od najranijeg djetinjstva, pa sve do poznih godina. Kako bi se t
o reklo, od pet do devedeset i pet godina.
Ribolov je odličan ho
bi i zabava za cijelu obitelj, boravak na vodi uz štapove, bez obzira hoće li se nešto uloviti. Ribolov može biti i odlična rekreacija u kojoj ribolovac u potrazi za kapitalnom ribom pretražuje vode. Isto tako, ribolov može biti i vrhunski natjecateljski sport, koji najboljima pruža mogućnost da putuju svijetom braneći boje svoga kluba ili države. Ribolov krije još puno toga što svatko mora otkriti sam.
Najčešće prve ribolovne korake ribolovci naprave zahvaljujući roditeljima koji ih povedu na vodu. No, da bi netko postao vrhunski ribolovac mora učiti cijeli svoj život, na vodi, od iskusnijih ribolovaca, iz filmova, časopisa i knjiga.
Ribolov možemo dijeliti na morski i slatkovodni. Baviti ćemo se uglavnom slatkovodnim ribolovom, što rekreativnim što sportskim. Ribolov možemo podijeliti i prema osnovnim tehnikama ribolova, ribolov plovkom, ribolov na dnu i ribolov potezanjem. Većina tih tehnika može se uspješno koristiti kako na moru tako i na slatkim vodama, kako na stajačicama tako i na brzim vodama.
Na slijedećim stranicama pokušat ćemo vam na jednostavan način približiti ribolov u cjelini, prije svega mladima i početnicima. Do viđenja na vodi uz ribički pozdrav BISTRO!


OSNOVNI NAČINI RIBOLOVA


Ribolov plovkom (beličarenje)

To je ri
bolov kojim se love uglavnom manji primjerci ribe, takozvana bijela riba. Na taj se način lovi riba koja uzima mamac nježno i obazrivo, a može se loviti na mirnim i na tekućim vodama. Najvažnije je ispravno montirati mamac na udicu. Opće je pravilo da mamac prekrije kompletnu udicu. Za tijestaste i zrnate mamce te ličinke i crve koristimo sitnije udice, dok za trešnju, sir, glistu i krupnije mamce koristimo veću udicu. 


Ribolov na dnu


Na ovaj
način lovimo takozvanu dubinsku ribu koja se hrani s dna. Za ovaj ribolov od pribora su nam potrebni štap i kotur -rola. Na osnovnom najlonu nalazi se teže probušeno olovo koje drži predvez s mamcem na dnu. Za vrijeme ribolova nit mora stalno biti zategnuta radi lakšeg uočavanja poteza ribe.U tekućoj vodi potez je mnogo jači nego u stajačici. Na ovaj način možemo loviti podusta,mrenu, šarana, amura, soma, smuđa i druge ribe dna.


Ribolov potezanjem (vijačenjem)

Za razliku od ribolova na dnu tu nam osim kotura i štapa, koji je u ovom slučaju kraći, treba i varalica (blinker). Nakon zabacivanja varalice prema mjestu g
dje bi se mogla nalaziti riba polaganim namatanjem niti na kotur vučemo varalicu koja imitira ribicu. Tim načinom lovit ćemo grabežljivu ribu kao što su klen, štuka, grgeč, smuđ i som. Varalicu biramo prema tipu vode i vrsti ribe koju lovimo. Uspjeh ribolova ovisi o tome koliko smo savladali tehniku bacanja, potezanja i vođenja varalice. Samo bacanje se može izvoditi preko glave, sa strane, bočno ili ispod ruke, što ovisi o situaciji na obali.

SPONZORI